Bishopsgate Institute

Bishopsgate Institute

Building Refurbishment & New Café Extension

Location

London

Value

£4m

Procurement Route

Single Stage Traditional

Linked sectors

Commercial
Theatre, Arts & Culture

If you would like to get in touch, please give us a call or email the office

[email protected]
020 7636 1036

A major restoration and refurbishment of this fine Charles Harrison Townsend building, in the Arts and Crafts style. Including a new restaurant space in a former service yard.

Bristow Consulting were appointed Cost Consultants and Employers Agent by Bishopsgate Institute to deliver a major capital refurbishment and restoration project of this Grade II Listed Building.

The proposals sought to refine the public facility which the Institute provides including access requirements and other facilities required for disabled persons. The works also provided an opportunity for upgrading of the decorative standard of the building in the form of sympathetic restoration to prime aspects of the building. The Great Hall was central to this aspect of the project. The works also included the development of a new restaurant

There were substantial changes to the Great Hall and teaching rooms, and treatment of the very reverberant corridors and stairwells. Works to the Great Hall included re-opening the large central glazed lantern, concealed for years above an unsightly grid tile ceiling.

Comfort cooling was included incorporating the necessary ductwork by way of pilasters on the side walls of the hall. Walls were acoustically treated noting the undulations formed by the pilasters which assisted in lowering reverberation times. Meeting and teaching rooms were refurbished and upgraded in terms of technological and access requirements. Staff rooms and “green room” facilities were also upgraded in line with the building proposals generally.
During these renovation works the internal layout of the basement was configured so as to create new toilet facilities. This work involved complex structural alterations with the formation of substantial openings through masonry shear walls. A sequence was agreed which included preloading structures by means of threaded rods to minimise deflections.

The Brushfield Wing remained in full occupation throughout the build process. One of the key issues on site was working alongside a functioning Institute that needed to maintain events for revenue whilst undertaking major refurbishment works in two sections. This was managed through close liaison with the contractor careful programming to work around and avoid noisy works during specific times

Related Projects

85 icon circle-arrow-right icon instagram icon linkedin icon next icon previous icon twitter icon